Stap 5: voer acties uit

Dat de familieleden niet happig zijn om hun vader of moeder naar de tandarts te sturen is al een moeilijke casus. Ga in gesprek met het mondzorgteam hierover en bevraag hoe het bij de andere bewoners wél kan. Bevraag de mogelijke redenen waarom het niet lukt (bv. schrik dat er nog tanden moeten getrokken worden en dat dat allemaal niet meer hoeft op hoge leeftijd?) om op die manier de drempels weg te nemen. Geef informatie om die drempels weg te nemen.

Tijdens de kick-off kan hier aandacht aan besteed worden en bepaalde misvattingen kunnen de wereld uit geholpen worden (bv. Een grondige gebitsreiniging voorkomt ontsteking en geeft je een frisse mond!)

Goed dat je dit opmerkt en hierover een actie wilt opzetten! We hebben een extra PowerPoint Presentatie over ‘hoe omgaan met afweergedrag’. Je kan in deze stap een extra opleiding hierover organiseren.

Daarnaast hebben we contacten met de onderzoeksgroep van de UCLL ‘Research Expertise Health Innovation’. Zij ontwikkelden een ‘blended learning module’ rond weerstand tegen mondzorg. Deze blended learning module is een intensieve training (deels online) voor zorgverleners in WZC waarbij wordt gefocust op weerstand tijdens mondzorg bij ouderen met dementie. De training wordt tot op heden op kleine schaal getest en geëvalueerd bij enkele zorgverleners in WZC. De UCLL bekijkt of het mogelijk is om ook de deelnemende WZC van de mondzorglijn te betrekken, opdat een flexibel traject kan worden aangeboden eens kan uitgerold worden op grotere schaal, rekening houdend met eventuele voorkennis over het onderwerp. Wordt vervolgd!